Feit of fabel? Het echte verhaal over wollen dekbedden
Ben jij van na 1975? Dan ben je waarschijnlijk opgegroeid met twee zekerheden: wol hoort bij je oma en slapen doe je onder een dekbed. Eens: het dekbed is niet meer weg te denken uit de Nederlandse slaapcultuur. Maar wie denkt dat wol daar geen deel van uitmaakt, heeft het mis. Sterker nog: wol is terug van nooit weggeweest. Want dit natuurlijke materiaal voldoet aan werkelijk alle kwaliteitseisen van vandaag. In dit blog het hele wollige verhaal in een notendop waarbij we bovendien alle feiten en fabels voor je op een rijtje zetten.
Het schaap: de onuitputtelijke leverancier van wol
In deze tijd waarin duurzaamheid top of mind is, is wol een nagenoeg perfecte grondstof. Elk voorjaar, wanneer de temperaturen oplopen, willen schapen van hun warme vacht af. Schapenscheerders ontdoen de dieren van hun warme winterjas met een flinke berg wol als resultaat. Het schaap blij. Wij blij. Wol is niet alleen een zeer gewilde grondstof voor kleding, maar ook een ideale vulling voor dekbedden. En aan hoeveelheden geen gebrek, want een jaar later staan dezelfde schapen opnieuw bij de schaapscheerder in de rij voor een volgende scheerbeurt.
De kracht van kroezende wol
Schapenwol heeft een natuurlijke kroezing. Hoe meer kroezing, hoe meer volume, hoe meer stilstaande lucht tussen de wol. Die stilstaande lucht heeft een isolerende werking. Dat betekent dat wol je lekker warm houdt in de winter. Wat veel mensen niet weten is dat wol je daardoor ook lekker koel houdt in de zomer. Een schaap met zeer veel kroezing is ons eigen Texelse schaap. Dekbedden met een vulling van wol van het Texelse schaap is volumineus en heeft een hoge isolatiewaarde.
Wollen dekbed stug of soepel?
Over wol doen veel verhalen de ronde. Een daarvan gaat over de stugheid van wollen dekbedden. Nou zijn er inderdaad wollen dekbedden die stug zijn. Alleen ligt dat niet aan de vulling van wol, maar aan de tijk eromheen. Een tijk is nodig om te voorkomen dat de vulling eruit kruipt. Wordt hiervoor een harde tijk gebruikt, dan krijg je een hard dekbed. Kiest de producent een te simpele tijk, dan gaat de wol erdoorheen. Wol vraagt dus om een mooie, kwalitatief hoogwaardige tijk. Met een soepele tijk zoals die van De Tesselaer is ook een wollen dekbed heerlijk soepel. Het resultaat is een echt kwaliteitsdekbed.
Aan die kwaliteit hangt wel een ander prijskaartje dan aan een synthetisch dekbed. Is het dat waard? Wij denken van wel. Stel dat je tien jaar met je 1 persoons dekbed doet voor je hem vervangt. Dan slaap je 3.640 nachten onder een dekbed van ongeveer €185,-. Dat is 5 cent per nacht. En dat voor een dekbed dat je aan alle kanten omringt met comfort.
Wol is een gezonde keuze
Ben je allergisch voor huisstofmijt, dan is wol dé oplossing. Huisstofmijt houdt namelijk van een stoffige en vochtige omgeving. Wol reguleert echter de temperatuur en de hoeveelheid vocht. De tijk van wollen dekbedden is bovendien vaak dichtgeweven om de wol binnen te houden. De combinatie van wol en de dichtgeweven tijk houdt huisstofmijt buiten je bed. Het tweede gezondheidsvoordeel van schapenwol is dat het lanoline (wolvet) bevat. Lanoline heeft een heilzame werking op je spieren en gewrichten. Elke nacht onder een wollen dekbed slapen draagt dan ook bij aan een soepel werkend lichaam. Hoe fijn is dat?
Dat je allergisch zou kunnen zijn voor wol is trouwens een fabel. Net als dat een wollen dekbed zou kriebelen. Want dankzij de tijk komt je lichaam helemaal niet in aanraking met de wol. Je ziet het: slapen onder wol is mogelijk voor iedereen.
Pure wool: 100% zuivere scheerwol
Wil je profiteren van alle voordelen van wol, kies dan een dekbed dat gemaakt is van 100% zuivere scheerwol, ook wel pure wool genoemd. Pure wool is een term die Woolmark ooit heeft bedacht. Het logo van dit wolmerk en het predicaat pure wool mag alleen gebruikt worden voor artikelen met 100% scheerwol. Voor een snelle check, kijk je dus simpelweg of het Woolmark-logo erop staat.
Samenvatting
Er doen veel verhalen de ronde over wol. Maar wie zich erin verdiept, twijfelt niet langer. Een wollen dekbed is een kwaliteitsproduct dat voldoet aan alle eisen van nu. Ze is:
- zeer duurzaam;
- uiterst comfortabel dankzij het volume, de soepelheid en de hoge isolatiewaarde die je warm houdt in de winter en koel in de zomer;
- goed voor je gezondheid vanwege de anti-allergische werking en de lanoline in de wol.
Check hier onze 100% scheerwollen dekbedden >>